My Health Partner Logo
Гіпертонія

Правила здорового харчування при артеріальній гіпертензії

Лікування високого тиску (понад 140/90 мм рт.ст.) — це не лише про таблетки, а й про спосіб життя. Особливо важливу роль відіграє харчування, оскільки від його калорійності, кількості джерел холестерину та солі напряму залежить здоров’я серцево-судинної системи.

Продукти, що найкращим чином впливають на стан серцево-судинної системи1:

  • овочі, фрукти та ягоди в достатній кількості
  • цільнозернові продукти — гречана каша, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб тощо
  • морська риба як джерело омега-3 жирних кислот
  • горіхи та насіння
  • бобові, нежирне м'ясо та ін.

Але чи не найперше, що вам потрібно змінити в своєму раціоні при артеріальній гіпертензії, — це прибрати сільничку подалі від обіднього столу. При цьому захворюванні заборонено вживати більше 5 г солі на добу, тобто більше 1 чайної ложки1,2.

Враховуйте, що це максимально допустима кількість загальної солі, а не лише «чистої», якою підсолюють їжу. Наприклад, багато «прихованої» солі міститься в маринадах, засоленій рибі на зразок оселедця, копчених продуктах, ковбасах, снеках, соусах та навіть звичайному хлібі1. Старайтесь уникати цих продуктів.

Чому сіль шкідлива при артеріальній гіпертензії? Вона утримує рідину в організмі, що призводить до збільшення загального об’єму крові та, як наслідок, зростання артеріального тиску. З’являються набряки, зростає навантаження на серцево-судинну систему, що може призвести до прогресування захворювання.

Контролюйте свій раціон, обмежуйте вживання «чистої» та «прихованої» солі, а також дотримуйтесь рекомендацій свого лікаря, щоб зберегти здоров’я серця та судин. І звісно, жодного дня не пропускайте прийом призначених ліків від високого тиску, тому що так треба.

Gen-NonP-UL medical-62