My Health Partner Logo
Гіпертонія

Як краще розуміти інформацію на етикетках продуктів?

 

Рекомендації лікарів стосовно високого артеріального тиску часто спрямовані на те, щоб допомогти вам укорінити звички щодо здорового харчування, адаптовані до індивідуальних потреб. Вони можуть звучати так: «Переконайтеся, що ви зменшили споживання солі», або «Остерігайтеся купувати готові страви, адже вони часто дуже жирні та солоні». Проте іноді не так просто зорієнтуватися, яким саме продуктам віддавати перевагу, та як застосовувати ці поради. Мова йде про сіль чи натрій? Як розпізнати якість товару на полиці? Ось кілька порад, які стануть вам у пригоді, коли ви йдете за покупками.

У чому різниця між сіллю та натрієм?


Сіль вважається приправою чи інгредієнтом, який додають у страви. Вона має морське походження та складається приблизно із 40 % натрію та 60 % хлориду.


Натрій є поживною речовиною і належить до сімейства мінералів. Натрій має важливе значення та має поступати до організму з їжею, оскільки ми його не виробляємо. Багато продуктів містять його у різній кількості.


Людям, що страждають на гіпертонію, рекомендовано обмежити споживання солі. Іншими словами, потрібно контролювати рівень натрію в організмі. Однак у деяких продуктах вказано кількість у них солі, а в інших – натрію. 


Порада: щоб зрозуміти, яка кількість солі міститься у продукті, просто помножте кількість натрію на 2,54.


Варто знати: ВООЗ рекомендує зменшити споживання солі до менш ніж 5 г на день, щоб знизити ризик підвищення артеріального тиску.


На що слід звертати увагу на етикетках продуктів?


Упаковка товару містить багато інформації. Щоб отримати уявлення про поживну цінність продукту, радимо зосередитися на двох основних критеріях, як-то:

  • Список інгредієнтів та два основні моменти
    • Довжина переліку: чим він коротший, тим краще! Довгий перелік компонентів часто вказує на велику кількість добавок або високий ступінь обробки продукту.
    • Порядок подання інгредієнтів: їх класифікують за зменшенням кількості, тобто спочатку ідуть ті, яких у продукті найбільше
  • Таблиця з даними про інгредієнти
    • Тут подано інформацію про енергетичну цінність та поживні речовини, що містяться у продукті. Звертайте увагу на кількість солі або натрію. Це особливо важливо для людей із високим артеріальним тиском.
    • Також важливим є призначення продукту. В солодких продуктах перевіряйте кількість цукру: він є їх частим компонентом, нерідко у значній кількості. У гострих продуктах приділяйте більше уваги жирам, що в них містяться, особливо насиченим жирним кислотам. Адже якщо ви обрали дієту, спрямовану на поліпшення роботи серцево-судинної системи, їх споживання слід обмежити. 

Таким чином, ретельний вибір продуктів є важливим, але не забувайте, що якісний раціон харчування також має бути збалансованим, різноманітним та приносити задоволення!