My Health Partner Logo
Діабет

Діабет: які параметри треба контролювати та на якому рівні

Цукровий діабет — це не вирок. Завдяки сучасним медичним технологіям захворювання можна діагностувати на ранньому етапі та вчасно почати лікування. Регулярне вимірювання рівня цукру (глюкози) в крові, артеріального тиску (АТ) та холестерину визначає успіх у контролі діабету. Які показники нормальні, які потрібно контролювати та коли варто бити на сполох?

 

Рівень цукру

Цукровий діабет зазвичай діагностується за допомогою тесту на глікований гемоглобін (A1C). Цей аналіз показує ваш середній рівень глюкози в крові за останні 2-3 місяці. Значення результатів1:

  • Нижче 5,7% — норма
  • Від 5,7 до 6,4% — предіабет
  • 6,5% або вище за двома різними тестами вказує на діабет

 

Ваш лікар перевірятиме рівень HbA1C 2 рази на рік та за будь-яких змін у лікуванні. Цільові значення HbA1C відрізняються залежно від віку та інших факторів. Проте для більшості людей Американська діабетична асоціація (АDA) рекомендує мати рівень нижче 7%1.

 

Якщо цей тест недоступний або у вас є певні захворювання, що не дають змогу його провести, можна використати інші.

 

Звичайний аналіз цукру (глюкози) в крові. Незалежно від того, коли ви востаннє їли, рівень 11,1 ммоль/л або вище свідчить про наявність діабету. Особливо, якщо у вас є симптоми, такі як часте сечовипускання і сильна спрага1.

 

Аналіз цукру (глюкози) в крові натще. Зразок крові беруть після нічного періоду голоду. Значення результатів1:

  • Менш ніж 5,6 ммоль/л — норма
  • 5,6-6,9 ммоль/л — предіабет
  • 7 ммоль/л або вище за результатами двох окремих тестів вказує на діабет

 

Пероральний тест на толерантність до глюкози. Вам потрібно буде не їсти певний проміжок часу, а потім випити солодку рідину в лікарні. Протягом 2 годин періодично перевірятимуть рівень цукру в крові. Значення результатів1:

  • Менш ніж 7,8 ммоль/л — норма
  • Від 7,8 ммоль/л і 11,0 ммоль/л — предіабет
  • 11,1 ммоль/л або вище — діабет

 

Рекомендації щодо цільового рівня глюкози у більшості дорослих2: 

  • Перед прийомом їжі — 4,4-7,2 ммоль/л
  • Через 2 години після їди — <10,0 ммоль/л (максимум)

Проте цілі мають бути індивідуалізовані на основі тривалості вашого діабету, віку, супутніх захворювань тощо2. Це питання вам допоможе вирішити лікар.

 

Артеріальний тиск

АТ вважається підвищеним при показниках «верхнього» тиску (САТ) 120-129 мм рт.ст. і «нижнього» (ДАТ) <80 мм рт.ст. За можливості необхідно провести кілька вимірювань під час візиту лікаря та в інший день для діагностики артеріальної гіпертензії (АГ). Це вкрай важливо, адже захворювання є основним фактором ризику атеросклерозу, серцевої недостатності та мікросудинних ускладнень. АГ у пацієнтів з цукровим діабетом визначається як САТ 130 або ДАТ 80 мм рт.ст.3

 

Якщо вам діагностували АГ, слід ввести у своє життя звичку регулярно контролювати АТ вдома. Також ви маєте активно виконувати всі призначення щодо лікування, щоб він залишався у межах <130/80 мм рт.ст3.

 

Холестерин

Оптимізація способу життя та глікемічний контроль критично важливі для людей із діабетом із3:

  • Підвищеним рівнем тригліцеридів 1,7 ммоль/л
  • Рівнем холестерину ЛПВЩ <1,0 ммоль/л для чоловіків і <1,3 ммоль/л для жінок

 

Для людей із діабетом віком 40-75 років із вищим серцево-судинним ризиком, рекомендовано спеціальну терапію під контролем лікаря. Її метою є зниження рівня холестерину ЛПНЩ на 50% та досягнення цільового рівня <1,8 ммоль/л3.

 

Пам'ятайте, що ваше здоров'я безцінне. Його збереження — завдання, яке ви здатні виконати, приділяючи увагу контролю рівнів глюкози, АТ та холестерину.

 

ADA — Американська діабетична асоціація

АГ — артеріальна гіпертензія

АТ — артеріальний тиск

ДАТ — діастолічний артеріальний тиск

ЛПВЩ — ліпопротеїди високої щільності

ЛПНЩ — ліпопротеїди низької щільності

САТ — систолічний артеріальний тиск

 

Gen-NonP-UL medical-59

Показати посилання

Посилання

2
Glycemic Goals and Hypoglycemia: Standards of Care in Diabetes—2024. Diabetes Care. 2024; 47(1):S111–S125.
3
Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Care in Diabetes—2024. Diabetes Care. 2024;47(1):S179–S218.