My Health Partner Logo
Home / Xолестерин / Чому треба обстежуватись?
Жити з високим рівнем холестерину
Ви можете знайти всю необхідну інформацію, щоб зрозуміти все про холестерин, його глобальний вплив, його причини та наслідки, а також як взяти холестерин під контроль.
Високий рівень холестерину

Чому треба обстежуватись?

Холестерин є глобальною хронічною хворобою

"А в мене є ризик мати високий холестерин?"
Гіперхолестеринемія є дуже поширеним станом. У 2008 році Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала статистику щодо поширеності підвищеного загального холестерину серед дорослих у всьому світі.1
cholesterol-world-map

Виявлено багато факторів ризику підвищення рівня холестерину.

icon
Вік
Ризик гіперхолестеринемії зростає з часом. Оскільки здатність організму виводити холестерин погіршується з віком, рівень холестерину підвищується, що, своєю чергою, збільшує імовірність розвитку інсульту та захворювань серця.2
icon
Стать
До 50 років (або до менопаузи) жінки зазвичай мають нижчий рівень «поганого» холестерину, а в будь-якому віці – високий рівень «хорошого» холестерину. Після менопаузи (близько 55 років) рівень холестерину ЛПНЩ у жінок зростає.2,3
icon
Сімейний анамнез
Деякі форми гіперхолестеринемії можуть бути наслідком надмірного вироблення «поганого» холестерину печінкою за генетичної схильності. Також у багатьох випадках високий рівень холестерину зумовлений поєднанням генетичних факторів та раціону харчування, оскільки члени сім'ї часто мають зіставні поведінку та спосіб життя.2
icon
Звички та спосіб життя:
  • Оскільки печінка забезпечує достатньо холестерину для задоволення потреб організму, холестерин у їжі слід обмежити. Їжа з високим вмістом насичених жирів (м’ясо, молочні продукти…) або транс-жирів (смажена їжа, випічка…) може сприяти підвищенню рівня холестерину та пов’язаним із цим захворюванням, наприклад, хворобам серця. Вибирайте продукти з низьким вмістом насичених жирів, транс-жирів, натрію (солі) та доданих цукрів (наприклад, нежирне м’ясо, морепродукти, знежирені або нежирні молочні продукти, цільні зерна, фрукти та овочі) або з високим вмістом клітковини (напр. вівсяні пластівці та квасоля) і ненасичені жири (наприклад, авокадо, оливкова олія…) можуть покращити ваш ліпідний профіль.2
  • Відсутність фізичної активності може призвести до збільшення ваги, що може спричинити до високого рівня холестерину.2
  • Куріння шкодить кровоносним судинам, підвищуючи ймовірність накопичення жирових відкладень.2

Різні рівні результатів аналізів крові

"Я бачив показники ЛПВЩ і ЛПНЩ у результатах аналізу крові. Як їх слід інтерпретувати?"
Ліпідний профіль при аналізі крові на холестерин показує не лише ЛПВЩ і ЛПНЩ. Із результатів тестування також можна дізнатися свій вміст тригліцеридів та загальний рівень холестерину.

Тригліцериди – це тип жирів, який є енергетичним ресурсом для організму. Загальний холестерин являє собою загальну кількість холестерину в крові, включно із ЛПВЩ, ЛПНЩ та тригліцеридами.

У дорослого оптимальний рівень холестерину такий:

Загалом бажаний рівень

Загальний холестерин
менше 200 мг/дл або 5,2 ммоль/л
ЛПНЩ (поганий) холестерин
менше 100 мг/дл або 2,6 ммоль/л
ЛПВЩ (хороший) холестерин
менше 60 мг/дл або 1,5 ммоль/л
Тригліцериди
менше 150 мг/дл або 1,7 ммоль/л
Ваші результати обов’язково повинен прокоментувати лікар. Залежно від вашого віку, статі, сімейного анамнезу, способу життя, звички курити (або її відсутності) та інших факторів ризику серцево-судинних захворювань, ваш лікар зможе побачити повну картину та визначити, чи слід вживати якихось заходів, якщо рівень холестерину ЛПНЩ є високим.4

Дійсно, певні медикаменти можуть підвищувати вміст ліпопротеїнів низької щільності або тригліцеридів. Це можуть бути глюкокортикоїди, деякі діуретики, пероральні естрогени та бета-блокатори.2

На зміну рівня може впливати багато факторів

"Чому з часу останнього аналізу рівень мого холестерину зріс?"
Коли йдеться про високий рівень холестерину, значення можуть мати багато факторів. Наприклад, це вік (адже ризик гіперхолестеринемії з часом зростає), вибір способу життя, включно з харчовими звичками або браком фізичної активності, зайва вага чи навіть приймання деяких ліків.5,6

Частота перевірки холестерину

"Як часто потрібно перевіряти рівень холестерину?"
Рівень холестерину слід перевіряти принаймні кожні 4-6 років, починаючи з 20-річного віку, і частіше, якщо в сімейному анамнезі є високий його вміст. Поговоріть про це зі своїм лікарем.5

Перед аналізом крові

"Чи потрібно якимось чином готуватися до аналізу на рівень холестерину?"
Можливо, вам знадобиться не їсти та не пити протягом 9-12 годин до забору крові. Ваш лікар повідомить, чи потрібно це робити, або ж є якісь спеціальні рекомендації, яких слід дотримуватися.7

Чи є якісь ризики, пов’язані з проведенням аналізу на рівень холестерину?

Не хвилюйтеся, ризиків при здачі аналізу крові дуже мало. У вас може виникнути незначний біль або синець в місці введення голки, але більшість симптомів швидко минають.7