My Health Partner Logo
Xолестерин
Я харчуюсь правильно

3 переваги сезонного харчування

 

1.    Різноманітне та збалансоване харчування


Споживання сезонних продуктів дозволяє отримувати різні поживні мікроелементи протягом року. Прослідкуйте, щоб у ваших стравах завжди були 2-3 продукти різних кольорів, поєднання доступних фруктів та овочів. Вам вдасться потішити ваші очі, смакові рецептори та організм!


Сезонне харчування також корисне для навколишнього середовища: чим коротшу відстань долає продукт при доставці, тим менше забруднюється море чи повітря. Чим довше плід дозріває під сонцем на відкритому повітрі чи в теплиці, тим менше споживається викопного палива чи ядерної енергії, та продукти потребують не такої сильної обробки.

2.    Ідеальна поживна цінність


Природа знає, що робить – вона дає те, що потрібно нашому організму в певний момент!
Взимку сонце зникає, а температура падає. Щоб впоратися з цим, наш організм та імунна система мають специфічні потреби, зокрема в більшій кількості енергії. Впродовж даного сезону стають доступними багаті на мінерали овочі, цитрусові, що є джерелами вітаміну С, і продукти тваринного походження.


Влітку, навпаки, найспекотніші дні можуть спричинити зневоднення організму, а сонячні промені бувають агресивними для шкіри. Під час цього сезону можна купити фрукти та овочі з великим вмістом води, такі як диня, персик, салат, огірок тощо. Крім того, літні фрукти, як-то вишня та полуниця, мають загальновизнані антиоксидантні властивості.


Щоб оптимізувати харчування, споживайте фрукти та овочі зі шкіркою, оскільки саме в ній зосереджені антиоксиданти та клітковина. Однак поза сезоном при вирощуванні певних фруктів та овочів можуть застосовуватися пестициди. Тож не забувайте їх ретельно мити. Ви також можете купляти органічні продукти, щоб обмежити наявність пестицидів.

3.     Неперевершений смак


Фрукти та овочі набагато ароматніші, коли дозрівають на сонці, а не під штучним світлом. Вони також смакують краще, ніж ті, що дозрівають під час транспортування або у холодильнику. Чим більшу відстань фрукти й овочі повинні подолати під час доставки, тим раніше будуть зібрані й не матимуть очікуваного смаку; помідори взимку – хороший приклад. Це особливо важливо, коли ви «повинні» дотримуватися певних правил харчування. Приміром, їжа не має спонукати вас додавати сіль.

Чи знали ви?.. Продукти відповідно до сезонів

Європа
Осінь Зима Весна Літо

Гарбуз
Петрушка коренева
Груша

Горіхи    Маракуйя
Клементин
Морква
Пекінська капуста    Ківі
Спаржа
Полуниця
Вишня
Редис    Помідор
Кукурудза
Азія:
Autumn Winter Spring Summer

Ginger
Kale cabbage
Pear of china

Loquat
Kiwi
Kumquats
Broccoli
Yumberry
Litchi
Corn
Lima beans
Okra
Південна Америка:
Autumn Winter Spring Summer

Cherimoya
Lucurna
Mandarin

Cherry
Cashew apples
Açai
Kiwi
Grenade
Apple
Clementine
Avocado

Загалом із сезонних продуктів вдається приготувати смачні, здорові та різноманітні страви. Ви лишатиметеся здоровими, та й страви ніколи не набридатимуть!