My Health Partner Logo
Діабет
Я харчуюсь правильно

Веганство: популярний тренд

Останніми роками різко зросла кількість людей, які вирішили дотримуватися режиму харчування, що передбачає менше споживання м’яса або виключає його. Особливо це стосується веганства, що зумовлене етичними, екологічними та харчовими мотиваціями. Розглянемо детальніше веганство, зокрема пов’язані з ним аспекти харчування, що набуває все більшої популярності.

 

ВЕГАНИ VS ВЕГЕТАРІАНЦІ


На сьогодні існує дві основні течії, основані на рослинному харчуванні:

  • Веганство, яке виключає всі продукти тваринного походження. Це не просто особливості харчування, це – спосіб життя. Окрім дотримання спеціальної дієти, вегани відмовляються вживати продукти, що є наслідком експлуатації тварин, такі як шовк, мед, шкіра тощо.
  • Вегетаріанство, яке виключає м’ясо та рибу, але дозволяє вживати продукти тваринного походження, такі як сир або яйця.
    Однак важливо враховувати можливі недоліки цих режимів харчування.

 

ДІЕТИЧНІ ПОРАДИ


Деякі поживні речовини переважно поступають до нашого організму з їжею тваринного походження. Тому веганам слід стежити за своїм харчуванням і звертати увагу на певні моменти [1]:

  • Вітамін В12: важливий для роботи серцево-судинної системи, здебільшого наявний у продуктах тваринного походження. Цей компонент також можна вживати додатково. Харчові добавки можна знайти в аптеках, інтернеті, органічних магазинах тощо.
  • Йод: переважно міститься в молочних та морепродуктах. Щоб підтримувати його належне надходження до організму, вегани можуть вживати водорості (приміром, у вигляді салату).
  • Омега-3: здебільшого міститься в жирній рибі, але не тільки! Певні рослинні продукти також здатні забезпечити необхідну для організму кількість омега-3. Деякі водорості, авокадо, рапсова олія або насіння льону також можуть бути хорошим джерелом цих жирних кислот. Маленька порада щодо насіння льону: воно погано перетравлюється, тому не забудьте подрібнити його перед споживанням для легшого засвоєння.

Всупереч поширеній думці, споживання кальцію не є проблемою для веганів. Цей мінерал зазвичай міститься у продуктах рослинного походження. Однак зверніть увагу на напої на рослинній основі, які вживають як замінник молока, оскільки вони інколи містять багато цукру. Одна і та сама торгова марка може пропонувати два різні продукти: один із додаванням цукру, інший – без.


Якщо у вас є запитання, не соромтеся звертатися по допомогу до фахівця-дієтолога!
Насправді веганська дієта дуже різноманітна: нині доступно чимало збалансованих страв для здорового харчування.