My Health Partner Logo
Я відпочиваю та розслабляюсь
Я тренуюсь

Чотири принципи релаксації

Стрес може заважати нормально жити. Буває важко працювати, робити прості речі тощо. Звичайно, кожен реагує на стрес по-різному, але він може впливати на ваші почуття, думки та поведінку. Зі стресом можна легко справлятися, використовуючи чотири різні принципи релаксації.

Принцип перший: розслабте тіло

  • Займайтеся фізичними вправами. Заняття три рази на тиждень від 30 до 45 хв допоможуть вам боротися зі стресом. Перейдіть до розділу вправ на сайті mybpmatters.com для нових ідей.
  • Робіть масаж. Це ідеальний спосіб розслабитися і зняти напругу. Ви можете зробити собі масаж самі або попросити друга чи члена родини допомогти. Звісно, ви завжди можете відвідати спеціальний салон, щоб отримати масаж від професійного масажиста.
  • Добре харчуйтеся. Добре збалансована дієта допоможе запобігти появі тривожності. Деякі види їжі можуть зменшувати стрес. Перейдіть до розділу харчування, щоб отримати додаткову інформацію.
  • Добре висипайтеся. Настав час попрацювати над правильним режимом сну, адже це є частиною глобального процесу релаксації. Загалом сім годин щоночі допоможуть вам краще зосередитися та покращити пам’ять.

 

Принцип другий: розслабте розум


Навіть якщо вам вдасться розслабити тіло, ви все одно можете відчувати напругу і занепокоєння. Тому саме час зосередитися на своєму розумі.

  • Читайте. Втечіть від реальності, прочитавши хорошу книгу. Читання – це просте рішення для розслаблення думок, навіть якщо ви читаєте лише 10 хв на день!
  • Мисліть позитивно. Пам’ятайте, що позитивні думки є дуже важливими. Просто подумайте про три дрібнички, за які ви завдячуєте. Завжди дивіться на склянку як напівповну, а не напівпорожню.
  • Смійтеся. Кажуть, що сміх є найкращими ліками. Намагайся частіше сміятися.

 

Принцип третій: будьте активними

  • Будьте організованими. Організація допоможе вам керувати вашим навантаженням. Складання переліку справ корисне для упорядкування робочого графіка; це допоможе уникнути стресових ситуацій. Ви також можете розставити пріоритети у вашому списку від найбільш до найменш нагальних.
  • Прийміть той факт, що ви не можете контролювати все. Спробуйте делегувати завдання іншим людям. Не бійтеся просити про допомогу!
  • Навчіться справлятися зі стресовими ситуаціями. Здається, що легше закрити очі та сподіватися, що стресова ситуація якось вирішиться самі по собі. Відкрийте очі та розберіться із ситуацією. Після того, як ви впорається з проблемою, обов’язково почуватиметеся краще.

 

Принцип четвертий: навчіться розпізнавати свій стрес

  • Які причини вашого стресу? Визначення джерела стресу є ключовим для розуміння того, чому він стався. Знайдіть трохи часу і створіть перелік ситуацій, які викликають у вас стрес. Щойно ви зрозуміли причини свого стресу, спробуйте визначити, які з них викликають найбільший стрес.
  • Як часто ви відчуваєте стрес? Ви відчуваєте стрес через конкретну ситуацію або постійно?
  • Час скласти план! Спробуйте скласти план виходу зі стресових ситуацій. Ви можете звернутися по допомогу до друга або члена сім’ї, так завжди легше знайти рішення. Спробуйте розв’язувати проблеми по черзі. Ви побачите, що вирішення навіть невеликих питань допоможе вам почуватися краще!